Τούρτα βανίλια με μπισκότο και αμύγδαλο κροκάν



Μία τούρτα πολύ γευστική, χωρίς παντεσπάνι αλλά με σοκολατομπισκοτένια βάση, πλούσια κρέμα βανίλιας, σαντιγύ και αμύγδαλο κροκάν. Θέλει λίγη προσπάθεια και χρόνο αλλά νομίζω αξίζει τον κόπο!

Υλικά για τσέρκι 24 εκ. διαμέτρου (περίπου 8-10 μερίδες)

Βάση
300 γρ. μπισκότα σοκολάτας γεμιστά
100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Κρέμα
1 L γάλα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
4 κρόκοι
110 γρ. αλεύρι
2 βανίλιες
2 κ.σ. σαντιγύ

Επικάλυψη
600 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ μαζί με...
... 50-60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Αμύγδαλα κροκάν
150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα στο μπλεντερ
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ζάχαρη καστανή
3 κ.σ. ζάχαρη λευκή
1 κ.σ. ουίσκυ



Εκτέλεση

Αρχικά ετοιμάζουμε την κρέμα
  • Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι πριν βράσει.
  • Σε μία πιο μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε τους κρόκους με 2 κ.σ. από το χλιαρό γάλα κι έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι, την βανίλια και λίγο ακόμα γάλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδείάζουμε το γάλα στο μίγμα σιγά σιγά ανακετεύοντας συνεχώς, και βάζουμε στην φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Όταν ετοιμάσουμε την σαντιγύ, προσθέτουμε μέσα 2 κ.σ. και ανακατεύουμε καλά.
Συνεχίζουμε με την βάση
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη, τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το λιωμένο βούτυρο και τα στρώνουμε στο τσέρκι δημιουργώντας μία λεία βάση.
  • Αδειάζουμε την κρέμα στο τσέρκι πάνω από την βάση.
  • Βάζουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη.
Για την επικάλυψη
  • Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και όταν αρχίζει να πήζει προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη. Συνεχίζουμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή σαντιγύ.
  • Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Για το αμύγδαλο κροκάν
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα αμύγδαλα.
  • Μόλις πάρουν χρώμα σβήνουμε με το ουίσκυ και αφήνουμε να το πιει.
  • Ρίχνουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να γίνει καραμέλα.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί που έχουμε στρώσει φύλλο λαδόκολλας και τα απλώνουμε.
  • Όταν κρυώσουν τα σπάμε με το γουδοχέρι ή με έναν πλάστη σε μικρά κομμάτια.
Η συναρμολόγηση
  • Αφού σταθεροποιηθεί η κρέμα, αφαιρούμε το τσέρκι και καλύπτουμε με σαντιγύ προσεκτικά χρησιμοποιώντας σπάτουλα, από πάνω και στα πλάγια. 
  • Γαρνίρουμε με το κροκάν.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για άλλες 1-2 ώρες και έπειτα σερβίρουμε.
Tips: Μπορείτε επίσης να γαρνίρετε με λιωμένη σοκολάτα ή σιρόπι σοκολάτας κάνοντας γραμμές πάνω από τα κροκάν.


*by Elen En.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου