Pink macarons



"Του Αγίου Βαλεντίνου... ναι ξέρω, δεν χρειάζεται μία συγκεκριμένη μέρα για να γιορτάσετε και να δείξετε την αγάπη σας και συμφωνώ, όμως για πολλούς είναι μια καλή ευκαιρία γι'αυτό αφού καμιά φορά ξεχνάμε και θεωρούμε τα πράγματα δεδομένα.
Είτε είναι λοιπόν 14 Φεβρουαρίου, είτε οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου κι επειδή απλά θυμηθήκατε πως το άτομο που έχετε δίπλα σας, σας κάνει ευτυχισμένους, ίσως θέλετε να ετοιμάσετε κάτι ιδιαίτερο όπως ενα καλό γεύμα και φυσικά ένα ωραίο επιδόρπιο. Γιατί πως να το κάνουμε, ο έρωτας περνάει από το στομάχι...

Για να ξεφύγουμε από τα κλασσικά (τούρτες, σοκολατένια κλπ) σκέφτηκα να φτιάξω macarons, σε ροζ χρώμα που είναι χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα. Μπορείτε πάνω τους να σχεδιάσετε καρδούλες, να γράψετε λόγια ή φράσεις και να κάνετε ότι βάζει η φαντασία σας. Τι πιο πρωτότυπο..."

Δείτε την συνέχεια της συνταγής εδώ, όπως και άλλες συνταγές μου στην στήλη Food του Marie Claire !

Ξαναγράφω εδώ την συνταγή με μία μικρή διόρθωση. Έχοντας το μυαλό μου σε διάφορα(!) παρέλειψα κάτι σημαντικό. Το πως βάζουμε το χρώμα στα macarons μας.

Υλικά για 20 κομμάτια

140 γρ. ασπράδια-περίπου από 4 αυγά (που έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου 6 ώρες τουλάχιστον)
200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
240 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
μια πρέζα αλάτι
+χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο σε υγρή μορφή (υπάρχει στα super market), περίπου 1-2 κ.γ.

Για την κρέμα λευκής σοκολάτας
200 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
150 γρ. λευκή σοκολάτα



Εκτέλεση
  • Αρχικά χτυπάμε τα αμύγδαλα με την ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη, σχεδόν σαν αλεύρι. Κοσκινίζουμε ώστε να φύγουν μεγάλα τυχόν κομμάτια αμυγδάλου.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν (να κάνουν φουσκάλες) και να ασπρίσουν.
  • Ξεκινάμε να ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη σαν βροχή, χτυπώντας σε δυνατή ταχύτητα. Σταματάμε μόλις έχουμε μία σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα (η όψη του θα είναι σαν αφρός ξυρίσματος!) .
  • Σε αυτή τη φάση ρίχνουμε το χρώμα και χτυπάμε για λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Ρίχνουμε σε μικρές δόσεις το αλεύρι αμυγδάλου με την άχνη, ανακατεύοντας απαλά και αργά με μία μαρίζ και πάντα από πάνω προς τα κάτω και κυκλικά. Περιμένουμε να ενσωματωθεί κι έπειτα ρίχνουμε κι άλλο. Θέλει προσοχή για να μην φύγει ο αέρας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς.
  • Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Βάζουμε σε κορνέ με μεγάλη στρογγυλή μύτη το μίγμα μας. Πιέζουμε κρατώντας σταθερό κάθετα το κορνέ για 2-3 δευτερόλεπτα κι αφήνοντας προς τα πάνω, κάνουμε μικρά κυκλάκια. Αφήνουμε κενό 2 εκατοστών και συνεχίζουμε. Αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να σχηματίσουν κρούστα.
  • Ψήνουμε για 5 λεπτά, έπειτα βάζουμε μία πετσέτα στην πόρτα του φούρνου για να παίρνει ελάχιστο αέρα και ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά περίπου.Πρέπει να σχηματιστούν "ποδαράκια" στο κάτω μέρος και να πάρουν λίγο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε σε μέρος που αερίζεται, όχι ζεστό σίγουρα, μέχρι να κρυώσουν τελείως και έπειτα βγάζουμε από το ταψί.
  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, και αφού κρυώσει την ανακατεύουμε απαλά με την σαντιγύ με μία σπάτουλα σιλικόνης. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Βάζουμε μία ποσότητα κρέμας σε ένα macaron και έπειτα κλείνουμε με ένα άλλο.
  • Κάνουμε σχέδια με λιωμένη σοκολάτα.
Αυτά και συγγνώμη!
Ελένη Εντζερίδου*


2 σχόλια: