Κρέπες με γέμιση κρέμας τυριού & ganache σοκολάτα φράουλα / Βασική συνταγή για κρέπες



Οι κρέπες είναι οι αγαπημένες μου. Και να τις τρώω αλλά και να τις φτιάχνω. Γιατί κάθε φορά σκέφτομαι με τι διαφορετική κρέμα να τις γεμίσω, τι σιρόπι να βάλω και πως να τις διακοσμήσω.
Μιλάω φυσικά για γλυκές κρέπες μιας κ στις αλμυρές δεν έχω πολύ φαντασία. Λίγο τυρί, αλλαντικά, πατάτες, αυγό, άντε κ καμιά σως...

Τις προτιμώ τις γλυκές, το καταλάβατε. Είτε είναι με σκέτη πραλίνα, είτε με σοκολάτα, μπορείς να κάνεις πολλά για να τις απογειώσεις όπως λίγο μπισκότο τριμμένο, μπανάνες ή φράουλες, σαντιγύ κ λίγο σιρόπι κ αυτό ήταν. Φτάνει για να ακούσεις επιφωνήματα!
Τα μυστικά για καλές κρέπες είναι πολλά και θα τα αναλύσω κι αυτά κάποια στιγμή, μπορείτε να τα δείτε στο άρθρο μου εδώ. Παρακάτω υπάρχει η βασική συνταγή που χρησιμοποιώ για κρέπες η οποία περιέχει μπύρα. Είναι από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει. Κάνει κ για αλμυρές.
Σήμερα όμως (εγώ από χθες φτιάχνω-δεν με αφήνουν σε ησυχία-φτιάξε μου μία-φτιάξε μου μία!) έφτιαξα κρέπες με πολύ ωραία γέμιση κρέμας τυριού κ σάλτσα από σοκολάτα/φράουλα γαρνιρισμένες με φρέσκιες φράουλες. Γεμίζει το στόμα σου και μόνο που το λες.

Άνοιξη...μόλις βλέπεις τις φράουλες!


Κρέπες με γέμιση κρέμας τυριού & ganache σοκολάτας φράουλας


Υλικά

Για τις κρέπες - βασική συνταγή (περίπου 15 μεγάλες κρέπες)
390 γρ. γάλα φρέσκο
80 γρ. βούτυρο αγελάδος
4 μικρά αυγά ή 3 μεγάλα
80 γρ. μπύρα (οποιαδήποτε μπύρα lager)
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
βανίλια προαιρετικά για γλυκές κρέπες

Για την γέμιση
250 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
200 γρ. κρέμα τυρί
90 γρ. ζάχαρη άχνη
λίγο ξύσμα λεμονιού

Για την σάλτσα
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. φράουλες πλυμένες με το κοτσανάκι τους κ στεγνές
5 γρ. ζάχαρη


Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τις κρέπες
  • Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι τους 40 βαθμούς περίπου και λιώνουμε το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε το ένα στο άλλο. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο και την βανίλια.
  • Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αν βλέπουμε σβώλους από αλεύρι συνεχίζουμε να χτυπάμε γρήγορα μέχρι να διαλυθούν.
  • Προσθέτουμε και την μπύρα και ανακατεύουμε. Το μίγμα θα είναι σχετικά αραιό, αλλά δεν προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι. Αν συνεχίζουν να υπάρχουν σβώλοι, θα διαλυθούν όσο αφήσουμε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Το ιδανικό θα ήταν όλο το βράδυ. Πριν χρησιμοποιήσουμε χτυπάμε καλά με το σύρμα.
  • Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι που ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, αλείφουμε με πινέλο ελάχιστη ποσότητα βουτύρου. Αφού ζεσταθεί καλά, με μία κουτάλα βάζουμε μίγμα στο κέντρο του τηγανιού και κουνάμε κυκλικά με το χέρι το τηγάνι για να πάει παντού.
  • Ψήνουμε στην μία μεριά μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει. Γυρίζουμε από την άλλη μεχρι να ψηθεί και να κάνει τραγανή κρούστα.
  • Οι κρέπες καταναλώνονται εκείνη την ώρα γιατί μετά παίρνουν υγρασία και χάνουν την τραγανή υφή τους. Αν θέλουμε να τις καταναλώσουμε μετά, τις ζεσταίνουμε λίγο μέχρι να ξαναγίνουν τραγανές.
Συνεχίζουμε με την κρέμα
  • Χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα την άχνη με το τυρί κρέμα κ το ξύσμα να αφρατέψουν, προσθέτουμε την σαντιγύ και χτυπάμε λίγο ακόμα σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξει.
Για την ganache
  • Βάζουμε την κρέμα να πάρει μία βράση κ αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  • Ομογενοποιούμε.
  • Κόβουμε το πράσινο από τις φράουλες κ τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με την άχνη για να φτιάξουμε μία πούλπα.
  • Περνάμε από σίτα κ προσθέτουμε στην σοκολατένια ganache. Ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τις κρέπες με την κρέμα, γαρνίρουμε με την ganache και σερβίρουμε με φέτες φράουλας.




Ελένη Εντζερίδου*

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου