Project: Croissants




Ένα από τα μαθήματα που παρακολούθησα τον τελευταίο καιρό, είναι και τα croissants βουτύρου. Αυτά τα γαλλικά, κρατσανιστά, με τα πολλά φύλλα, βουτυρένια κρουασάν που συνοδεύουν τέλεια τον καφέ, και σπάνια τα βρίσκεις πολύ πετυχημένα ακόμα και έξω.




Τα πολλά διπλώματα της σφολιάτας με ενθουσίασαν κ ήθελα να τα φτιάξω ξανά και ξανά. Τα έχω ξαναφτιάξει, την τελευταία φορά όμως φωτογράφισα την διαδικασία (9ωρη θα έλεγα!) για να την ανεβάσω στο blog. Και μόνο η χαρά που είχα εκείνη τη μέρα φτάνει. Περίμενα να περάσει η ώρα, να παγώσει το ζυμάρι μέχρι να το βγάλω από το ψυγείο, να αλευρώσω τα πάντα γύρω μου (!) και να αρχίσω να το ανοίγω με τον πλάστη ξανά. Δεν είναι κι έυκολο να πετύχει, θέλει προσοχή, μην λιώσει το βούτυρο, μην πέσει πολύ αλεύρι κλπ.




Τα croissants τα έχω ξανακάνει λοιπόν, έχω δώσει και συνταγή στο Marie Claire. Η διαδικασία όμως είναι το παν, και όχι η συνταγή.
Μπορεί να μην πετύχουν τέλεια, τα φύλλα να μην ανοίξουν ομοιόμορφα, όμως σίγουρα η διαδικασία είναι διασκεδαστική και η γεύση αποζημιώνει.




Ενώ φαίνεται χρονοβόρο δεν είναι καθόλου. Αντιθέτως ενώ η ζύμη ξεκουράζεται στο ψυγείο, υπάρχει χρόνος να κάνεις το οτιδήποτε άλλο. Και το δίπλωμα δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά.
Τα croissants αυτά φυσικά μπορούν να γεμιστούν είτε πριν το ψήσιμο είτε μετά με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση.




Εμένα θα μου άρεσαν πολύ με κρέμα τυρί (πριν το ψήσιμο) και μετά να κοπούν και να γεμιστούν με τυρί και γαλοπούλα.


Όσο για γλυκιά γέμιση, η σοκολάτα ή πραλίνα, ακόμα και ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί όπως φουντούκια μαζί με πραλίνα είναι απλά απολαυστική. Απλώνουμε την γέμιση στο ανοιχτό τρίγωνο στο κάτω φαρδύ μέρος και τυλίγουμε. Ακόμα και σκέτα. Η μυρωδιά του φρέσκου βουτύρου αρκεί και είναι εθιστική.




Τυλίξτε τα croissants και πριν τα αφήσετε να φουσκώσουν, αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη σας.
Κάθε πρωί βγάλτε τα 1 ώρα πριν, αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να διπλασιαστούν σε όγκο και ψήστε τα.
Φρέσκα ζεστά κρουασάν βουτύρου κάθε πρωί. Υπάρχει τίποτα καλύτερο;


Ελένη Εντζερίδου*

1 σχόλια:

  1. Μόλις ξεκίνησα να τα δημιουργώ θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή